Le Domaine du Bonvivant
       
Motto
"Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal."
Henry Ford
Contact Home
 
Gebouwen
Sandron omvat van oorsprong drie gebouwen. De oude boerderij zelf noemen we eenvoudigweg het huis. Daarnaast staat een lange stal. Schuin achter het huis bevindt zich de zogenaamde voliere. In dit gebouwtje werden vroeger varkens en vogels gehuisvest. Wij zijn van plan naast deze gebouwen een nieuwe loods te plaatsen. Niet van golfplaat maar in stijl, met gepleisterde muren en een pannendak.  
 
Het huis is deels gebouwd met dikke stenen muren en deels met vakwerkmuren. Deze laatste bestaan uit een eikenhouten geraamte, waarin de openingen zijn dichtgemaakt met leem op takkenvlechtwerk. Een zeer oude bouwtechniek die overal in Europa voorkomt. Vakwerkbouw vindt men met name op plaatsen waar weinig steen en veel klei voorhanden is. Naar schatting is het huis meer dan 300 jaar oud.
 
De indeling van het huis kent de typische Gascognestijl. Van oost naar west loopt een ruim twee meter brede gang door het huis. Deze zogenaamde "couloir" zorgt ervoor dat het huis altijd goed kan doortochten. Op deze wijze kan men het zelfs in de heetste zomers koel houden. We zijn van plan het huis weer in zijn oorspronkelijke staat te restaureren en er dan vier gastenkamers ("chambres d'hotes") in te realiseren.
 

Klik op de foto voor een vergroting
De stal is van een veel recentere constructie dan het huis. De muren zijn opgemetseld van holle terracotta blokken met kalk-leem mortel. Er zitten geen ramen, raamkozijnen of luiken in.
 
De stal is een betrekkelijk fantasieloos rechttoe-rechtaan bouwsel. Omdat het gebouw technisch in redelijk goede staat is, willen we het niet afbreken. In plaats daarvan willen we er twee appartementen ("gites") van maken.
 

Klik op de foto voor een vergroting
De voliere lijkt van ongeveer dezelfde leeftijd als het huis. Het vakwerk is echter grotendeels vervangen door metselwerk en beton. Het houtwerk is op veel plaatsen in zeer slechte staat. Wel bevindt zich in de voliere een traditionele halfbolvormige broodoven.
 
Omdat de voliere eigenlijk niet meer te restaureren is, gaan we deze afbreken. De nog bruikbare oude materialen worden opgeslagen om deze bij de restauratie van het huis te gebruiken. Op de plaats van de voliere bouwen we dan een nieuw houten raamwerk dat lijkt op het oude. Hierin situeren we een zomerkeuken. De oude broodoven proberen we bij deze werkzaamheden intact te laten.
 

Klik op de foto voor een vergroting
Aan de zuidkant van het huis hebben we een flink stuk terrein vrijgelaten. Hierop willen we allereerst een nieuwe loods bouwen. Dat wordt dan het eerste gebouw met goed hang-en sluitwerk en een dicht dak. Deze loods gaat dienen als opslagruimte en werkplaats. Vanuit die werkplaats kunnen we dan de restauratie van de overige gebouwen aanpakken.
 
Op de foto hiernaast is te zien hoe we de loods in het begin provisorisch hebben uitgezet met tuinmeubilair. Niet professioneel wellicht, maar je wilt je toch een beeld vormen van hoe het er in de toekomst gaat uitzien.
 

Klik op de foto voor een vergroting
Tussen de loods en het huis willen we in de toekomst een zwembad realiseren. Dat ligt dan ideaal op het zuiden en is direct vanuit het huis toegankelijk.

 

 
 
 

 

         
(C) Le Domaine du Bonvivant. Alle rechten voorbehouden.